Podzielność przez 6
gość:
n jest liczba naturalna
uzasadnij :
3n2 + 3n jest podzielna przez 6
30 wrz 19:31
krystek: 3n(n+1) jest podzielne przez 2 i 3 stąd podzielny przez 6
30 wrz 19:34
gość: No do tego też doszedłem tylko nie ogarniam jak to ładnie matematycznie zapisać.
30 wrz 19:35
Saizou : Liczba w postaci 3n(n+1) jest iloczynem dwóch liczb, z których jedna jest podzielna przez 2 i
jedna przez 3 zatem ich iloczyn musi dzielić się przez 3*2=6
30 wrz 19:37
Basia:
jeżeli chcesz mieć zapis formalny to:
1.
n jest parzysta ⇒ n=2k gdzie k∊C
i mamy 3n2+3n = 3n(n+1) = 3*2k*(2k+1) = 6k(2k+1) co jest podzielne przez 6
bo k(2k+1)∊C
2.
n jest nieparzysta ⇒ n=2k+1 gdzie k∊C
i mamy 3n2+3n = 3n(n+1) = 3(2k+1)(2k+1+1) = 3(2k+1)(2k+2) =
3(2k+1)*2(k+1) = 6(k+1)(2k+1) co jest podzielne przez 6 bo (k+1)(2k+1)∊C
innych możliwości nie ma
1 paź 05:01
Trivial:
Basiu, skoro już ma być formalnie, to chyba krócej będzie indukcją.

Dla n=1 mamy 3 + 3 = 6 − podzielne przez 6
Dla n≥1 mamy 3(n+1)
2 + 3(n+1) = 3n
2+6n+3 + 3n+3 = 3n
2+3n + 6(n+1) − korzystając z założenia
indukcyjnego też jest podzielne przez 6.
1 paź 08:33
Basia: oczywiście, ale gość zapewne jej nie zna
a w ogóle zapis formalny w tym zadaniu to klasyczny przerost formy nad treścią,
ale skoro tak bardzo chciał......................
1 paź 11:08
Mila: Witaj, Basia, Trivial
Mam pytanie do Triviala:
Jakie dać polecenie Wolframowi, aby mi narysował kardioidę podaną tak:
r=a(1+cosθ), gdzie a>0 i 0≤θ≤2π.
Za możemy przyjąć np.a=2
1 paź 11:33
1 paź 13:06
Mila: Do
Piotra, bardzo dziękuję. Śliczna kardioida.
1 paź 16:58
Piotr:
proszę uprzejmie
1 paź 18:03