matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
m:
3−x
Wykaż, na podstawie definicji, różnowartościowość funkcji f(x)=
x+1
30 wrz 19:30
Basia:
f(a) = f(b) ⇔
3−a
3−b
=
⇔
a+1
b+1
(3−a)(b+1) = (3−b)(a+1) ⇔ 3b+3−ab−a = 3a+3−ab−b ⇔ 3b−a = 3a−b ⇔ 3b−3a −a+b = 0 ⇔ 4b−4a=0 ⇔ 4(a−b)=0 ⇔ a−b=0 ⇔ a=b
1 paź 01:16