rownanie prostej
Patrycja: Jakie rownanie ma prosta prostopadla do prostej x−2y+4=0 i przechodzaca przez poczatek ukladu
wspolrzednych?
30 wrz 19:16
kafka:
y = ax, oblicz a
30 wrz 19:19
sushi_gg6397228:
najpierw przekształc do postaci kierunkowej
potem jaki współczynnik a, ma prosta prostopadła;
potem podstawic pod x, y cyferkę 0
30 wrz 19:19
Patrycja: nie wiem jak to zrobic
30 wrz 19:19
Patrycja: bo nie pamietam tego w ogole.. Ale poprzypominam sobei. Dziekuje bardzo
30 wrz 19:20
Patrycja:
i co teraz?
30 wrz 19:36
kafka:
nic, y = ax
30 wrz 19:45
Mila: k: x−2y+4=0 dana prosta
2y=x+4
a*a
1=−1
a
1=−2
m: y=−2x
m⊥k
30 wrz 22:10