Wyznacz pierwiastki wielomianu
Andrzej: Dany jest wielomian W(x)=x3+bx2+cx+d.Wielomian ten ma trzy pierwiastki tworzące ciąg
arytmetyczny o różnicy 4. Wartość wielomianu w punkcie (6) jest równa (−15). Wyznacz
pierwiastki tego wielomianu.
30 wrz 19:13
Eta:
Oznacz pierwiastki tego wielomianu tak:
x1= a−4, x2=a, x3=a+4
w(x)= (x−a+4)(x−a)(x−a−4) i W(6)=−15
(10− a)(6−a)(2−a)= −15
rozwiąż to równanie .......... i podaj "a"
widać już,że pierwiastkiem całkowitym jest a= 5
czyli dla a=5 pierwiastkami całkowitymi W(x) są x1= 1 x2= 5 x3= 9
dokończ .......
30 wrz 20:13
Andrzej: Dzięki bardzo
30 wrz 21:02