ciag geometryczny
Ann: Ciąg geometryczny (an) określony jest wzorem an= 2*3n−2 . Oblicz sumę tego ciągu od wyrazu
a3 do a10.
Nie wiem jak to rozwiązać, myślę, żeby q znaleźć, ale jak?
30 wrz 19:12
30 wrz 19:14
Piotr:
q znajdziesz wyznaczajac np 1 i 2 wyraz tego ciagu i dzielac drugi przez pierwszy.
30 wrz 19:15
krystek: S10−S2=...
a1=2*31−2
a2=.... i masz
30 wrz 19:15
Ann: ok wyszlo mi q=3 i a3 =6
I teraz liczyc trzeba sume S10 i S2 i odjac to?
30 wrz 19:21
Piotr:
tak
30 wrz 19:25
krystek: Tak
30 wrz 19:25
Piotr:
a po co Ci a3 ? potrzebujesz a1 do wzoru na sume.
30 wrz 19:26
kafka:
| | 1 | | 2 | | 2 | |
an = 2* |
| *3n−1 = |
| *3n−1, a1 = |
| , q = 3, a3 = 6 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
10 − 3 + 1 = 8
30 wrz 19:44
Ann: w rozwiązaniu zadania jest punkt za rozwiazanie a
3 , dlatego troche nie wiem jak to zrobic

kafka dobry wynik, ale nie wiem jak zrobilas to
1 paź 20:52
Ann: skad się wzięło to po a
n?
1 paź 20:53
Ann: ok juz wiem, a to q(10−3+1=8) jak jest wyliczone?
1 paź 21:04