układ równań
adaś:
Znajdź wszystkie funkcje f: R→R dla których zachodzi równość xf(x)−f(1−x)=2, mówią że aby to
rozwiązać to trzeba w miejsce x podstawić wyrażenie 1−x
zrobiłem taki układ →:
| ⎧ | xf(x)−f(1−x)=2 | |
| ⎩ | (1−x)*f(1−x)−f(x)=2 |
|
ma z tego wyjść :
a mi na razie wychodzi takie coś : −2x+x
2f(x)−xf(x)−f(x)=−1
proszę o pomoc bo nie wiem jak sobie poradzić z tym
30 wrz 19:11
adaś: proszę o wsparcie
30 wrz 22:05
Krzysiek: z pierwszego równania wylicz f(1−x) ,wstaw do drugiego równania i wylicz f(x)
30 wrz 22:16
pigor: ... masz układ równań i z niego wyznaczam
f(x)= ?
xf(x)−f(1−x)=2 i (1−x)*f(1−x)−f(x)=2 ⇔ xf(x)−2=f(1−x) i (1−x)[xf(x)−2]−f(x)=2 ⇒
⇒ (1−x)[xf(x)−2]−f(x)= 2 ⇔ xf(x)−2−x
2f(x)+2x−f(x)= 2 ⇔ xf(x)−x
2f(x)−f(x)= 4−2x ⇔
| | 2x−4 | |
⇔ −f(x) (x2−x+1)= 4−2x /*(−1) ⇔ f(x) (x2−x+1)=−4+2x ⇔ f(x)= |
| . |
| | x2−x+1 | |
30 wrz 22:27
adaś: dzięki bardzo
1 paź 18:54
adaś:
mam jedno pytanie tylko jeszcze dlaczego to xf(x)−2=f(1−x) nie powinno być xf(x)−2= −f(1−x)
,chyba zapomniałeś minusa,mam rację?
1 paź 19:14
Krzysiek: xf(x)−f(1−x) =2 czyli: xf(x)=2+f(1−x)
xf(x)−2 =f(1−x)
1 paź 19:25