m: | | x2+4x+5 | |
Funkcja f określona wzorem f(x)= |
| Wykres funkcji przesunieto o wektor |
| | x2+4x | |
u=[p,0], otrzymując wykres funkcji g. Znajdź wzór funcji g i współrzędne wektora u wiedząc, że
wykres funkcji g jest symetryczny względem osi OY.
Basia:
| | (x−p)2+4(x−p)+5 | |
g(x) = f(x−p)+0 = f(x−p) = |
| = |
| | (x−p)2+4(x−p) | |
| x2−2px+p2+4x−4p+5 | |
| = |
| x2−2px+p2+4x−4p | |
| x2+(4−2p)x+(p2−4p+5) | |
| |
| x2+(4−2p)x+(p2−4p) | |
ponieważ wykresy f(x) i g(x) są symetryczne względem OY ⇒
| | (−x)2+4(−x)+5 | | x2−4x+5 | |
g(x) = f(−x) = |
| = |
| |
| | (−x)2+4(−x) | | x2−4x | |
czyli
| x2+(4−2p)x+(p2−4p+5) | | x2−4x+5 | |
| = |
| |
| x2+(4−2p)x+(p2−4p) | | x2−4x | |
a to jest możliwe ⇔
4−2p = −4 ∧ p
2−4p=0 ∧ p
2−4p+5=5 ⇔
4−2p = −4 ∧ p
2−4p=0 ∧ p
2−4p=0 ⇔
4−2p = −4 ∧ p
2−4p=0 ⇔
2p=8 ∧ p(p−4)=0 ⇔
p=4 ∧ (p=0 ∨ p=4) ⇔
(p=4 ∧ p=0) ∨ (p=4 ∧ p=4) ⇔
fałsz ∨ p=4 ⇔
p=4