30 wrz 18:37
Eta:
1/ przesunąć wykres f(x) w prawo o 1 jednostkę i w górę o 2 jednostki
2/ tę część wykresu spod osi OX odbij nad oś OX
cały wykres teraz nad osią OX wraz z punktami na osi OX −−− to będzie wykres funkcji
g(x)
30 wrz 18:41
adaś: dzięki
30 wrz 18:44
Eta:
30 wrz 18:53
adaś:
Podaj zbiór rozwiązań nierówności g (x ) ≤ 2x + 4 .
nie rozumiem dlaczego odpowiedź to <−2;7> , jak znaleźć taki przedział ?
30 wrz 18:54
Eta:

Rysujesz wykres y= 2x+4 ( niebieski)
Jeżeli g(x) ≤ 2x+4 to:
Zauważ ,że czerwony wykres jest pod wykresem g(x) dla
x€ <−2, 7>
30 wrz 19:04
adaś:
dzięki śliczne za wykres, ale nie rozumiem "Zauważ ,że czerwony wykres jest pod wykresem g(x)"
czerwony pod g(x) czyli także czerwonym ? Nie rozumiem. Ponadto nadal nie wiem dlaczego taki
akurat przedział, można jakoś jaśniej wytłumaczyć proszę
30 wrz 19:17
Aga1.: g(x)≤2x+4
Rysujesz dwa wykresy y=g(x) i y=2x+4 na jednym układzie współrzędnych
i patrzysz dla jakich x wykres niebieski jest nad wykresem czerwonym i na wykresie czerwonym
30 wrz 19:37
adaś: ok , ale wykres niebieski rośnie w nieskończoność więc dlaczego zatrzymuje się na punkcie 7?
30 wrz 20:04
adaś: nadal tego nie rozumiem , niech ktoś będzię dobry i mi to wytłumaczy
30 wrz 22:01
Eta:
adaś
dlatego,że czerwony "kończy "się na x= 7 ( dalej go już nie ma
30 wrz 22:04
adaś: chyba już rozumiem , dzięki Eta
30 wrz 22:06