wartość bezwzględna
Joanna: korzystając w własności wartości bezwzględnej, wykaż, że dla podanych wartości x prawdziwa jest
równość.
a) √4x2+16x+16x+2 = 2
czyli √(2x+4)2x+2 = 2
|2x+4|x+2 = 2
pomnożyć razy x+2 ?
30 wrz 18:05
Joanna: to jest dla x > −2
30 wrz 18:05
sushi_gg6397228:
najpierw mozna wyciagnac 2 przed modul i cos potem zauwazyc
30 wrz 18:06
Joanna: i co dalej z tym zrobić ?
30 wrz 18:07
Joanna: 2|x+2|x+2 = 2 tak ? a dalej ?
30 wrz 18:09
sushi_gg6397228:
2 i 2 sie skraca
30 wrz 18:11
Joanna: to wiem a dalej ?
30 wrz 18:12
sushi_gg6397228:
teraz rozpisac u gory modul
dla x> .... mamy .....
dla x ≤ ... mamy ....
30 wrz 18:12
Joanna: ale jak się skróci ? nie skróciło mi się
30 wrz 18:13
Joanna: nie mnożyć tego razy x +2 ?
30 wrz 18:13
Joanna: wtedy dwa się skróci
30 wrz 18:14
sushi_gg6397228:
dla x ....
dla x...
30 wrz 18:15
Joanna: ale dlaczego po = jest 1 ? jak to się stało ? przecież to się nie skróci jak przeniesiemy 2
30 wrz 18:16
Joanna: nie może być :
2|x+2|=2(x+2) /:2
|x+2|=x+2
30 wrz 18:18
Joanna: ?
30 wrz 18:20
Joanna: już wiem zrozumiałam tylko co z dalszą częścią zadania ?
30 wrz 18:25
Joanna: w jednym wyjdzie 1=1 a w drugim 1=−1
30 wrz 18:26
sushi_gg6397228:
napisalem o 18.15
rozpatrzec dwa przypadki i skrocic
30 wrz 18:27
sushi_gg6397228:
kiedy jest prawdziwa rownosc? w ktorym przypadki
30 wrz 18:27
Joanna: tak zrobiłam a jaka będzie odp ?
30 wrz 18:28
Joanna: w tym 1=1
wszystkei liczby z tego przedziału są rozwiązaniem
30 wrz 18:28
sushi_gg6397228:
i trzeba pamietac, ze x≠−2
30 wrz 18:30
sushi_gg6397228:
wiec teraz zapisz jaka masz odpowiedz do tego zadania
30 wrz 18:31
Joanna: Wszystkie liczby z przedziału (−2;∞) są rozwiązaniem.
to jest dobra odp ?
bo tam wyszło 1=−1 czyli sprzeczność
30 wrz 18:32
sushi_gg6397228:
bingo
30 wrz 18:36
Joanna: dziękuję za pomoc
30 wrz 18:37
Joanna: b) p {36−24x+4x2} +|x−3|√9−6x+x2 = 3
czyli |2x−6| + |x−3||x−3| = 3
co zrobić z tymi trzema modułami ?
30 wrz 18:41
Joanna: mogę skrócić ?
30 wrz 18:41
Joanna: to jest dodawanie a nie mnożenie więc mogę rozbić an dwa ułamki ? czy jest jakiś inny sposób ?
30 wrz 18:43
Joanna: będzie |x−3|=|x−3| ?
30 wrz 18:46
Joanna: dla x różnego od 3
30 wrz 18:54
Joanna: już mi wyszło zamotałam się
30 wrz 18:58
sushi_gg6397228:
wyciagamy 2 przed nawias i mamy
....
1=1 dla x ≠3
30 wrz 19:12