równania
Kinga: Proszę chociaż o naprowadzenie na właściwą drogę.
Jak się do tego zabrać:
√3x+4+√x−4=2√x
30 wrz 17:45
Beti:
Po pierwsze określ dziedzinę: D: 3x+4 ≥ 0 i x−4 ≥ 0 i x ≥ 0 −−> rozwiąż te nierówności i
znajdź ich część wspólną −− to będzie
dziedzina.
Po drugie rozwiąż, czyli na początek obie strony do kwadratu:
√3x+4 +
√x−4 = 2
√x /()
2
3x+4 + 2
√(3x+4)(x−4) + x−4 = 4x −−> po lewej str. wzór skróconego mnożenia
2
√(3x+4)(x−4) = 0 /:2
√(3x+4)(x−4) = 0 /()
2
(3x+4)(x−4) = 0
3x+4 = 0 lub x−4 = 0 dokończ i zanim dasz odp. sprawdź czy rozwiązanie należy do dziedziny.
30 wrz 18:54
mistrz qoda: ale jeśli podnosimy do kwadratu, to nie będzie przypadkiem modułu?
30 wrz 23:33
Krzysiek: √x2 =|x|
(√x)2 =x
30 wrz 23:45
pigor: ... , a dokładniej :
√x2= |x| i x∊R , zaś (
√x)
2= x i x ≥0 . ...
30 wrz 23:52