Udowodnij:
natalia: udowodnij, że a2 + b2 + c2 ≥ ab+ac+bc
30 wrz 17:41
Nienor: Pomnóż przez 2 i poukładaj we wzory skróconego mnożenia.
30 wrz 17:43
natalia: (a−b)2 + (b−c)2 + (c−a)2 = 0 ?
30 wrz 17:46
Ajtek:
(a−b)2+(b−c)2+(c−a)2≥0
I teraz wyciągnij wniosek.
30 wrz 17:50
natalia: a=b=c ?
30 wrz 17:51
Ajtek:
NIe, masz udowodnić nierówność.
30 wrz 17:52
Nienor: 2a2+2b2+2c2≥2ab+2bc+2ac, plus to co napisał Ajtek i powinnaś dojść do rozwiązania.
30 wrz 17:54
natalia: no coś opornie mi to idzie.
30 wrz 17:59
Ajtek:
Po lewej stronie masz sumę kwadratów trzech liczb. Co wiesz o kwadracie dowolnej liczby
rzeczywystej?
30 wrz 18:06
natalia: hm, jest liczbą nieujemną
30 wrz 18:08
Ajtek:
I masz odpowiedź już

.
30 wrz 18:09
natalia: już? trochę mi się pomieszało, bo co z tego że kwadrat dowolnej liczby jest liczbą nieujemną? Z
tego wniosek że musi być > 0 a nie ≥ 0. A ja mam udowodnić że a2 + b2 + c2 ≥ ab+ac+bc. Trochę
sie pogubiłam. nie na mój mózg
30 wrz 18:12
Ajtek:
Zerknij na mój post z 18:06, na swoją odpoweidź z 18:08 i ułóż w jedną całość z tym
(a−b)2+(b−c)2+(c−a)2≥0
30 wrz 18:15
natalia: albo jestem po prostu mało inteligentna albo dalej nie wiem o co chodzi..
Więc
po lewej stronie mam sumę kwadratu 3 liczb. i musi być ona nieujemna tak?
a (a−b)2+(b−c)2+(c−a)2≥0
i co w związku z tym?
30 wrz 18:19
natalia: *kwadratów
30 wrz 18:19
Ajtek:
a kwadrat luczby jest jaki?
30 wrz 18:20
Eta:
Zawsze jest prawdą
30 wrz 18:20
Nienor: 2a2+2b2+2c2≥2ab+2bc+2ac
2a2+2b2+2c2−2ab−2bc−2ac≥0
a2−2ab+b2+a2−2ac+c2+b2−2cb+c2≥0
A teraz widzisz?
30 wrz 18:20
Eta:
(coś)2+ (coś)2≥0 zawsze prawda
30 wrz 18:22
natalia: no tak, i to się zredukuje z prawa wzorów skróconego mnożenia. ale może mi ktoś wytłumaczyć
dlaczego jedna i druga strona są sobie równe? albo nie są?
30 wrz 18:23
Ajtek:
Eta ale mi chodzi o uzasadnienie słowne

.
30 wrz 18:24
natalia: aaaaahaaa

chyba już wiem
30 wrz 18:24
natalia: albo nie.
30 wrz 18:24
natalia: czyli w końcu obie strony są sobie równe czy nie? o.o
30 wrz 18:25
Ajtek:
Masz uzasadnić dlaczego lewa strona jest zawsze ≥ prawej stronie.
30 wrz 18:26
natalia: i to dlatego, że suma kwadratów trzech liczb jest zawsze nieujemna?
30 wrz 18:27
Ajtek:
30 wrz 18:28
natalia: haha, tylko bez sarkazmu prosze

dzięki wielkie
30 wrz 18:28
Ajtek:
Proszę

.
30 wrz 18:29
Eta:
30 wrz 18:30
natalia: ah korki by mi się od Was przydały ^^
30 wrz 18:31
Ajtek:
Pomagamy jak umiemy. Tzn.
Eta umie, a ja udaję, że umiem

.
30 wrz 18:35
Eta:
Ajtek− skromniś .....
30 wrz 18:37
natalia: a jeśli mogę spytać to obecnie czym się zajmujesz?

Tzn nadal się uczysz?
30 wrz 18:38
Ajtek:
W sumie uczę tych, którzy potrzebują pomocy

.
30 wrz 18:39
natalia: o widzisz, ja dopiero (a może już) 1. lo mat−fiz−ang, o zgrozo.
30 wrz 18:41
Ajtek:
Mat−fiz fajny profil

. Coś czuję, że będziesz tutaj częściej zaglądać

.
30 wrz 18:43
natalia: a żebyś wiedział. jeszcze mi powiedz, że fizykę umiesz
30 wrz 18:44
Ajtek:
Gustlik o ile dobrze pamiętam umie

.
30 wrz 18:45
natalia: właśnie, mam takie pytanie − jesteś mi w stanie wytłumaczyć dlaczego zero jest wielokrotnością
5? bo miałam sprawdzian niedawno i było napisać wszystkie liczby będące wielokrotnością 5 i
mniejsze niż 28, nie miałam pojęcia że 0 też trzeba uznać..
30 wrz 18:47
Ajtek:
Zapamiętaj, zero jest wielokrotnością każdej liczby.
30 wrz 18:50
natalia: okej. to do zobaczenia za niedługo, tak coś czuję przynajmniej.
30 wrz 18:52
Ajtek:
Miłego wieczoru

.
30 wrz 18:53