Funkcja kwadratowa
Kasia: Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x)=−2x2+4x+c jest przedział (−∞;5>. Wyznacz
współczynnik c.
30 wrz 17:39
sushi_gg6397228:
ile wynosi "q" lub jak kto woli yw
30 wrz 17:45
Kasia: Nie jest podane a sama nie wiem jak to obliczyc
30 wrz 17:47
sushi_gg6397228:
jest podane w zadaniu
(−∞; q >
30 wrz 17:51
Milena: No to 5 wynosi
30 wrz 18:00
sushi_gg6397228:
wzor na "q"= ...
30 wrz 18:02
Eta:
Można też tak:
| | −b | |
yw= c−a*(xw )2 , yw= 5 , xw= |
| = 1 a= −2 |
| | 2a | |
5= c− (−2)*1 ⇒c=........
30 wrz 18:06
Milena: Wzor na q=−Δ/2a
30 wrz 18:12
Eta:
No to po "szkolnemu"
| | −b | | −4 | |
q= yw= 5 , p= xw= |
| = |
| = 1 |
| | 2a | | −4 | |
y
w= f(x
w) = f(1) = −2*1+4*1+c = 2+c
to: 5= 2+c ⇒
c= 3
30 wrz 18:15
Milena: Dziekuje Etna
30 wrz 18:24