Prawdopodobieństwo
Bobo: Pewną ilość niebieskich, jedno żółte i jedno czerwone kółko, wszystkie o jednakowych średnicach
rozcięto na 4 ćwiartki, wymieszano i wrzucono do urny. Następnie wylosowano kolejno bez
zwracania dwie z nich. Z wylosowanych ćwairtek złożono półkole.
Ile powinno być niebieskich kółek aby prawdopodobieństwo złożenia jednokolorowego półkola
wynosiło 13
Interesuje mnie przede wszystkim rozwiązanie graficzne tj. "drzewkiem". Jednak zwykłe
rozpisanie także będzie cenne.
30 wrz 17:34
sushi_gg6397228:
to wiesz ile bede cwiartek w kazdym kolorze
30 wrz 17:41
Bobo: Nawet jeśli niebieskie kółko też będzie jedno, to wciąż jest dosyć skomplikowane gdy nie widzi
się zależności na pierwszy rzut oka.
30 wrz 17:49
sushi_gg6397228:
jezeli bedzie "n" niebieskich, to cwiartek bedzie "...."
1 zółte to cwiartek jest ....
1 czerwone to cwiartek jest ..
wszystkich cwiartek jest .....
30 wrz 17:52
Skipper:
2 niebieskie
30 wrz 18:33
Skipper:
4x 4 4 .... Razem 4x+8
| | (4x+8)! | | (4x+7)(4x+8) | |
= |
| = |
| =(2x+4)(4x+7)
|
| | 2!(4x−6)! | | 2 | |
| 2x(4x−1)+6+6 | | 1 | |
| = |
|
|
| (2x+4)(4x+7) | | 3 | |
30 wrz 18:46