Funkcja
Ritka: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)= x2 − 1 dla x∊(−∞;0>
−x +5 dla x∊ (0;2)
x + 12 dla x∊ <2; +∞)
Miejscem zerowym tej funkcji jest liczba:
A.5 B.−12 C.1 D.−1
30 wrz 17:31
Krzysiek : Przeciez mozez narysowac sobie wykresy tych 3 funkcji w poszczegolnych przedzialach i
zobaczysz gdzie jest miejsce zerowe .
1 paź 23:52
Eta:
Liczysz kolejno miejsca zerowe

1/ x
2−1=0 ⇒ x=1∉(−
∞, 0> v x= −1∊(−
∞, 0> czyli masz tylko miejsce zerowe
x= −1
2/ −x+5=0 ⇒ x= 5 ∉(0,2)
| | 1 | | 1 | |
3/ x+ |
| =0 ⇒ x= − |
| ∉ <2,∞) |
| | 2 | | 2 | |
odp: D)
x= −1 jest miejscem zerowym
2 paź 00:18