PLANIMETRIA TWIERDZENIE COSINUSÓW
PuRXUTM:

miara kąta BAC=80
0 CBA=65
0 CAD=25
0 IABI=40m obliczyć ICDI
Obliczyłem CB=68,68 ( w przybliżeniu ) CA=63,2 i kąt ACB dalej nie mam pojęcia
30 wrz 17:30
PuRXUTM: pomoże ktoś ?
30 wrz 17:52
Mila: Podaj całą treść zadania, bo czegoś mi tu brakuje.
30 wrz 18:03
PuRXUTM: W celu wyznaczenia wysokości wzniesienia zmierzono odcinek AB oraz kąty CAB, CBA oraz CAD
(rysunek obok). Oblicz wysokość wzniesienia wiedząc że IABI=40m
30 wrz 18:22
PuRXUTM: @Mila mi też coś właśnie nie pasuje za mało chyba danych
30 wrz 18:23
PuRXUTM: ma ktoś jakiś pomysł ?
30 wrz 19:42
baba: zapomniales dodac ze chyba d i b sa na tej samej wysokosci
30 wrz 19:57
Mila:

Tak widzę sytuację.
Policz i sprawdź w odpowiedzi.
30 wrz 20:36
PuRXUTM: ale jak policz ja nic tu nowego nie widzę ? ten kąt CBA chyba się nie dzieli w połowie a @baba
ma rację d i b są na tej samej wysokości
30 wrz 22:04
Eta:

Punkty A, B, D −−− leżą w jednej płaszyźnie ( na tym samym poziomie)
W ΔABC ze wzoru sinusów
| | 40 | | |AC| | | 40*sin65o | |
|
| = |
| ⇒ |AC|= |
| = ....... |
| | sin35o | | sin65o | | sin35o | |
wartości sinusów odczytaj z tablic
W trójkącie prostokątnym DAC:
| | H | |
|
| = sin25o ⇒ H=.......... |
| | |AC| | |
dokończ .........
30 wrz 22:15
Mila: Tak, Ci przecież narysowałam.
Oblicz H z ΔADC, masz tam AC obliczone i zobacz w odpowiedzi, trudno mi dyskutować, bo nie znam
praktycznego zagadnienia.Może inaczej wygląda sytuacja?
H=|AC|*sin25
30 wrz 22:18
PuRXUTM: ale kąt CDA na pewno nie jest prosty w książce jest narysowane że DB leżą na jednej prostej (
kąt CDB jest prosty )
30 wrz 22:20
Mila: O, właśnie Eta Ci podała to samo. Znam Cię trochę i spodziewałam się, że sam obliczysz.
Witaj Eto, te odcinki już obliczył nasz Uczeń (sympatyczny ).
Eto zobacz zadania z rachunku prawdopodobieństwa, Skiper ma inne zdanie niż ja.
30 wrz 22:22
Mila: Oblicz, to co proponujemy, będzie źle to pomyślimy, ale dlaczego nie podajesz dokładnej treści?
30 wrz 22:24
PuRXUTM: dalej nie czaje jak można stosować to równanie z H jeżeli tam nie ma kąta prostego ?
30 wrz 22:24
PuRXUTM: całą treść podałem więcej nie ma
30 wrz 22:25
PuRXUTM: a sory chyba zrozumiałem to jest ostrosłup... ja myślałem że to figury na płaszczyźnie
30 wrz 22:27
Mila: Wysokość jest prostopadła do podłoża.Podaj mi wynik z odpowiedzi.
30 wrz 22:28
PuRXUTM: Jeśli Cię Mila obraziłem to przepraszam, za bardzo nie wiem o co chodzi...
30 wrz 22:29
PuRXUTM: 26,7m
30 wrz 22:30
PuRXUTM: dobra wyszło mi, dzięki za pomoc !
30 wrz 22:38
Eta:
30 wrz 22:39
Mila: Absolutnie się nie obraziłam i cieszę się, że narysowałam ten ostrosłup, tak mi to wyglądało.
26,7 wyszło mi z obliczeń, czy taka jest odpowiedź?
Z jakiej ksiązki to zadanie, może ją mam.
30 wrz 22:42
PuRXUTM: WSiP Poznać zrozumieć do 2 klasy
30 wrz 22:46
Mila: 
Nie mam.
30 wrz 22:51