Dany jest trójkąt ABC
zuza: Dany jest trójkąt ABC, w którym A= (−5,2), B= (−2,1), C= (−3,3). Napisz równanie prostej
zawierającej wysokość tego trójkąta poprowadzoną z wierzchołka C. Poproszę wszystkie
obliczenia
dero2005:

liczę współczynnik kierunkowy prostej ab
| | ya−yb | | 2−1 | | 1 | | 1 | |
aab = |
| = |
| = |
| = − |
|
|
| | xa−xb | | −5−(−2) | | −3 | | 3 | |
liczę współczynnik kierunkowy prostej h
a
ab*a
h = −1 →warunek prostopadłości
a
h = 3
liczę równanie prostej h przechodzącej przez punkt c i prostopadłej do ab
y
h = a
h(x − x
c)+y
c = 3[x −(−3)] + 3 = 3x + 12
y = 3x + 12