własności funkcji
gvjhg: Wyznacz wzór funkcji liniowej, która dla każdej liczby rzeczywistej x spełnia warunek
f(5x−1)=10x+3
30 wrz 17:10
Aga1.: f(x)=ax+b szukany wzór funkcji liniowej
f(5x−1)=a(5x−1)+b=5ax−a+b i f(5x−1)=10x+3
5a=10 i −a+b=3
Oblicz a i b.
30 wrz 17:20
Eta:
f(x)= ax+b
to: f(5x−1) =a(5x−1)+b= 5ax−a+b
5ax−a+b= 10x+3 ⇒ 5a=10 i −a+b=3
a=..... b=......... dokończ
30 wrz 17:20
Eta:
Echhh
30 wrz 17:21
pigor: ... lub tak :
f(5x−1)=10x+3 ⇔ f(5x−1)=2*5x−2+5 ⇔ f(5x−1)=2(5x−1)+5 ⇒
f(x)=2x+5 . ...
30 wrz 17:30
gvjhg: Dziękuję za pomoc
30 wrz 17:34