tożsamość
Krzych: czy prawdziwa jest tożsamość:
sin(α+β)sin(α−β) = sin2α − sin2β
30 wrz 17:02
gość: sin 90O = ?
30 wrz 17:04
Eta:
Korzystam ze worów:
sina−siny=.... sinx+siny=....
i 2sinx*cosx= sin2x
| | a+b | | a−b | | a+b | | a−b | |
L= (sina−sinb)(sina+sinb) = 2cos |
| *sin |
| *2sin |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a+b | | a+b | | a−b | | a−b | |
= 2sin |
| *cos |
| *2sin |
| *cos |
| =sin(a+b)*sin(a−b) =P |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
30 wrz 17:35
Eta:
Sorry zamiast L ma być P
( zawsze mi się myli lewa z prawą ...... dlatego nie mogę być kierowcą
30 wrz 17:37