matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
sdf:
Oblicz a) ćwiartkę liczby log 160000 b) połowę liczby (0.01)
5
l
o
g
0
,
5
c) 1% liczby 20
1
0
i wynik przedstaw w notacji wykładniczej
30 wrz 16:51
Mila:
a)log 16 0000=log( 20)
4
=4log 20
1
*4log20=log20=log(2*10)=log2+log10=1+log2
4
1
1
b)
*(
)
10log0,5
=
2
10
1
1
1
=
*10
−10log0,5
= [0,5=
; (
)
−10
==2
10
]
2
2
2
1
=
*10
log2
10
2
1
=
*2
10
=2
9
2
c) 1%=0,01 0,01*2
10
= dokończ
30 wrz 17:24