matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
działania na potęgach i pierwiastkach
zaqwsx:
zapisz w jak najprostszej postaci a)−5(0,4
√
7
− 1,2
√
5
) b)
√
3
(2
√
3
−3)
2
c)
√
3
(5
√
3
−4
√
27
−12)
3
d)−0,1
√
15
(
√
15
−2
√
5
+20)
30 wrz 16:29
Krzysiek :
NP b)
√
3
(2
√
3
−2)= 2*
√
3
*
√
3
−3*
√
3
= 2*3−3
√
3
=6−3
√
3
30 wrz 20:50