Zbiory liczb
Sadman: Zbiór A jest zbiorem wszystkich liczb rzeczywistych x, dla których wyrażenie
√x ma sens
liczbowy. Zatem:
a). A jest zbiorem wszystkich liczb całkowitych <− to wiem, że nie, bo występują liczby na
minusie
b). A jest zbiorem wszystkich dodatnich liczb rzeczywistych <− dlaczego to nie może być?
c). A jest zbiorem wszystkich liczb naturalnych <− dla mnie to też by pasowało

d). A jest zbiorem wszystkich nieujemnych liczb rzeczywistych <− prawidłowa odpowiedź
czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego pozostałe odpowiedzi nie pasują? Znalazłam już to
zadanie na tym forum, ale odpowiedzi nie do końca były dla mnie zrozumiałe.
Dziękuję za każdą pomoc
30 wrz 15:58
gość: Zbiory z punktu b) i c) zawierają się w zbiorze z punktu d), dlatego podane tam liczby
spełniają warunki postawione w zadaniu, ale to zbiór d) jest największy i wyczerpuje wszystkie
możliwości.
30 wrz 16:00
Sadman: Dziękuję bardzo
30 wrz 16:02
Krzysiek : Jakie x ma byc dla pierwiastka stopnia parzystego np 2 ,4 6 8 . Ma byc wieksze , badz rowne
zero .
czyli jest tak √x gdzie x≥0(czyli liczby nieujemne ). Teaz sobie spojrz dobrze na to i np a)
to juz wiesz dlaczego nie Podpunkt b) dlaczego nie moze byc . dlatego bo nie ma w tym zbiorze
zera a x ma byc wieksze badz rowne zero.
Teraz podpunkt c) Wezmy np √4 =2 . wezmy √16=4 wezmy √25=5 Sa to liczby naturalne i
wydawaloby sie ze ta odpowiedz moze byc. Jednak x ≥0 to x=6 ⇒√6 nie jest liczba naturalna
tak samo √17 nie jest liczba naturalna
30 wrz 17:20