oblicz pierwiastek.
Paulina: Czy moglibyscie mi wytlumaczyc jak zrobic to zadanie? Bylabym bardzo wdzieczna.
2√2 * 5√3
30 wrz 15:43
Paulina:
30 wrz 15:46
Krzysiek : Paulina (jakbym mowil do swojej corki ) przy pierwiastku kwadratowym nie piszemy tej dwojki .
Raczej to trudno bedzie podac taka ladna cyfre.z tego mnozenia .
Mozesz to przykladowo zapisac tak √2=21/2 a a ten drugi pierwiastek to sie rowna 31/5
Zobacz sobie wzor na potegowanie ze a1/n= n√a
czyli mozesz zapisac to tak 21/2*31/5 = 21/2 *(2*1,5 )1/5 =21/2*21/5 *1,51/5 = 21/2+1/5
*(3/2)1/5 Dodaj potegi przy dwojce (mam nadzieje ze wiesz dlaczego dodac ) i pomoz przez
(3/2)1/5 i tak bym zostawil
Chyba ze sa jeszcze innne prosciejsze sposoby na obliczenie tego to pewnie CI pomoga na forum
30 wrz 17:57