pierwiastki 4-tego stopnia
Paula : Oblicz:
tylko prosiłabym ze wszystkimi przejściami, bo problem tkwi w tym, że tego nie rozumiem:
a) 4√16x81x625=
b) 103√18 − 4√816561 do potęgi −1 =
c) 4√5x116 + 4√8110000 : 5 do potęgi −1 =
30 wrz 15:26
Eta:
a) 4√ 24*34*54= 2*3*5=....
30 wrz 15:35
gość: a) Wymienione czynniki są czwartymi potęgami kolejno 2, 3 i 5. Wynikiem jest więc 2*3*5 = 30.
b) 10
3√18 daje 5, ponieważ
3√18 =
12, a to znowu dlatego, że
3√8 = 2 zaś
tutaj działamy na odwrotnościach.
Ów drugi pierwiastek daje
39, czyli
13, z podobnego względu.
Ponieważ nie wiem, czy do −1 podnosimy całą różnicę czy tylko odjemnik, zostawiam to. W każdym
razie, chodzi o znalezienie odwrotności.
uda Ci się teraz zrobić c)?
30 wrz 15:37
gość: a) Wymienione czynniki są czwartymi potęgami kolejno 2, 3 i 5. Wynikiem jest więc 2*3*5 = 30.
b) 10
3√18 daje 5, ponieważ
3√18 =
12, a to znowu dlatego, że
3√8 = 2 zaś
tutaj działamy na odwrotnościach.
Ów drugi pierwiastek daje
39, czyli
13, z podobnego względu.
Ponieważ nie wiem, czy do −1 podnosimy całą różnicę czy tylko odjemnik, zostawiam to. W każdym
razie, chodzi o znalezienie odwrotności.
uda Ci się teraz zrobić c)?
30 wrz 15:37
Paula : dam radę mam nadzieję, dzięki!
30 wrz 15:49