matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż, udowodnij
klaudia:
2sin6 + sin12 / 2 sin6− sin12 = ctg
2
3 (trzy stopnie)
30 wrz 15:24
Mila:
2sin6+sin12
L=
=
2sin6−sin12
2sin6+2sin6 cos6
=
=
2sin6+2sin6 cos6
2sin6*(1+cos6)
(1+cos6)
=
=
=
2sin6(1−cos6)
(1−cos6)
1+cos
2
3−sin
2
3
=
= [ ze wzoru na cos2α=cos
2
α−sin
2
α]
1−cos
2
3+sin
2
3
2cos
2
3
=
=ctg
2
3=P
2sin
2
3
30 wrz 16:26