Trójkąty
noemi: Obwód trójkąta prostokątnego jest równy 30cm , a najdłuższy bok ma długość 13 cm. oblicz pole
tego trójkąta. Proszę o pomoc !
30 wrz 14:46
ICSP: P = 30
30 wrz 14:50
noemi: Dziękuje, jednak potrzebne są obliczenia.
30 wrz 15:06
ICSP: a co tu liczyć ?
a,b,c − boki
z tym że c = przeciwprostokątnej = 13
z warunku ze suma boków jest równa 30 mam : a+b+c = 30 ⇒ a+ b = 17
z warunku że jest to trójkąt prostokątny : a
2 + b
2 = c
2 ⇒ a
2 + b
2 = 196
Dodatkowo wiem ze w trójkącie prostokątnym wzór na pole :
| | 1 | |
P = |
| a*b gdzie a oraz b są długościami przyprostokątnych. Czyli wystarczy ze wyznaczę a*b |
| | 2 | |
Mam z dwóch równań :
(a+b)
2 = 17
a
2 + b
2 = 169
podnosząc pierwsze do kwadratu.
a
2 + 2ab + b
2 = 289 ⇒ a
2 + b
2 = 289 − 2ab
wstawiając do drugiego równania
289 − 2ab = 169
2ab = 120
ab = 60
30 wrz 15:10
noemi: Dzięki wielkie
30 wrz 15:14
j: 132 = 169.
30 wrz 15:21
j: a, potem już jest poprawione. Tylko na początku był czeski błąd albo i 14
2
30 wrz 15:22
j: tak samo linijka: (a+b)
2 = 17... też potem poprawiona
30 wrz 15:24
ICSP: ale byki dzisiaj walę
30 wrz 15:25
noemi: w trójkącie równoramiennym o polu 12 pierwiastek 3 cm kwadratowych, stosunek wysokości
poprowadzonej na podstawę do długości podstawy jest równy pierwiastek z trzech/6 .oblicz kąty
oraz obwód tego trójkąta.
jak to rozwiązać?
30 wrz 16:07