wielomian
user: Uprość wielomian W(x)=(2x−1)(x
2−3x+1)(−2x
3−5x) molgby ktos pomoc?
i powiedziec jak sie mnozy potegi? gdy sa liczy ujemne, dodatnie i rozne podstawy i wykladniki?
30 wrz 14:16
Aga1.: Podaj konkretny przykład.
30 wrz 14:18
user: 2xdopotegi4 razy −2xdo potegi3.
dalczego to sie rowna −4x do potegi 6?
30 wrz 14:20
Aga1.: (2x)4*(−2x)3=(2x)4*(−1)*(2x)3=−1*(2x)4+3=−(2x)7
30 wrz 14:24
user: dzieki
30 wrz 14:26
Ajtek:
Aga. ile to jest 2*2
30 wrz 14:27
Ajtek:
Inaczej, jeżeli jest tak jak zapisałąś to jest ok, ale:
2x4*[−2(x)3]=−4x7
30 wrz 14:29