matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Miary kątów
Kasia:
Oblicz miary kątów rombu, którego bok ma długość 3
√
10
cm, a pole jest równe 45
√
3
cm
2
.
30 wrz 14:13
krystek:
P
P=a*h ⇒h=
a
i następnie
h
sinα=
a
30 wrz 17:06
dero2005:
P = 45
√
3
cm
2
a = 3
√
10
cm P = a
2
*sin α (3
√
10
)
2
*sinα = 45
√
3
90 * sinα = 45
√
3
45
√
3
sinα =
√
3
=
90
2
α = 60
o
2α + 2β = 360
o
→ β =
30 wrz 17:08