Geometria
Monika: Punkty A,B,C dzielą okrąg na trzy łuki, których stosunek wynosi 5:6:7. Oblicz miary kątów
trójkąta ABC.
30 wrz 14:08
pigor: ... otóż np. niech danym łukom AB:BC:CA odpowiadają kąty środkowe o wierzchołku w środku O
koła i ramionach równych promieniowi koła
5α:6α:7α odpowiednio takie, że
5α+6α+7α= 360o ⇔ 18α= 360
o ⇔
α= 20o , zatem miary kątów środkowych :
|∡AOB|=5α=5*20
o=
100o, |∡BOC|=6α=6*20
o=
120o, |∡COA|=7α=7*20
o=140
o,
więc miary kątów ΔABC jako sumy miar kątów odpowiednich ΔΔ równoramiennych:
|∡A|= 40
o+20
o=
60o , |∡B|= 40
o+30
o=
70o , |∡C|=30
o+20
o=
50o . ...
30 wrz 14:31
Aga1.:

Okrąg podziel na 5+6+7= 18 równych części
| | 1 | | 3600 | |
Kąt środkowy oparty na |
| części okręgu ma |
| =200 |
| | 18 | | 18 | |
Kąt środkowy
Kąt wpisany
Podobnie następny kąt
30 wrz 14:38