Rozwiąż równianie :
Magda: d) 2x7 − x4 − x = 0
e) 6x3 + 6x2 − 3x − 3 =0
f) 2x5 − 18x3 + 2x2 − 18 = 0
30 wrz 13:52
~: e)
3(2x2−1) + 3x(2x2−1) = 0
(2x2−1)(x+1)3 = 0
(√2+1)(√2−1)(x+1)3 = 0
30 wrz 14:02
ICSP: d) 2x
7 − x
4 − x = 0
x(2x
6 − x
3 − 1) = 0
x = 0 v 2x
6 − x
3 − 1 = 0
2x
6 − x
3 − 1 = 0 ⇒ 2x
6 − 2x
3 + x
3 − 1 = 0 ⇒2x
3(x
3−1) + 1(x
3−1) = 0 ⇒ (2x
3 + 1)(x
3−1)=
| | 3√4 | |
0 ⇒ 2x3 + 1 = 0 v x3 − 1 = 0 ⇒ x = − |
| v x = 1 |
| | 2 | |
można to również rozwiązać poprzez podstawienie t = x
3 ,
30 wrz 14:44
ICSP: f) 2x5 − 18x3 + 2x2 − 18 = 0
x5 − 9x3 + x2 − 9 = 0
x3(x2 − 9) + x2 − 9 = 0
(x3+1)(x2−9) = 0
x3 + 1 = 0 v x2 − 9 = 0
x = −1 v x = 3 v x = −3
30 wrz 14:44
Magda: dzięki za pomoc ale nie rozumiem tej części w d) 2x6 − 2x3 + x3 − 1 = 0 skąd się wzięło to
2x3 ? czy to miał byc rozkład wielomianu na czynniki ? jeśli tak to nie powinno być 2x3 −
2x3 ? bo sie troche pogubiłam..
30 wrz 17:02
ICSP: no to w takim razie podstaw sobie t = x3
2x6 −x3 − 1= 0
t = x3 , t ∊ R
2t2 − t − 1 = 0
i masz równanie kwadratowe.
30 wrz 17:03
Magda: okej, dzięki wielkie
30 wrz 17:10