wartosc funkcji
Mimi: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji y=x2−2x w przedziale <−4,−1>
30 wrz 12:53
Stan:

y
max = f(−4)
y
min = f(−1)
30 wrz 12:59
~: y = x(x−2), pierwiastkami są 0 i 2, więc wierzchołek paraboli znajduje się w (1,−1). Jest to
najmniejsza wartość, jaką przyjmuje ta funkcja, ale nie bierzemy jej pod uwagę, ponieważ jest
poza przedziałem.
Dzięki temu jednak możemy określić monotoniczność funkcji wewnątrz przedziału −− jest malejąca.
Wystarczy zatem obliczyć wartości dla x = −4 i x = −1.
30 wrz 13:01
~: Wrrrr. ;>
30 wrz 13:01