kinematyka
Tak_to_ja: Młoda foka, widząc orkę w odległości 50m za sobą, zaczyna uciekać z szybkością 43,2km/h. Orka
płynie w jej kierunku z szybkością 50,4 km/h. Napisz równania ruchu foki i orki, przyjmij, że
dla orki x początkowe =0. Następnie wykonaj polecenia:
a) oblicz czas, po którym orka dogoni fokę.
b) oblicz współrzędną miejsca spotkania zwierząt.
Myślałam, żeby opisać ruch foki : x=v(foki)t + 50 , a orki x=v(orki)t i porównać, ale
niestety nie wychodzi

czas powinien wyjść 25s, a współrzędna 350m
Bardzo prosze o wytłumaczenie