Liczby rzeczywiste
Mariola: Dana jest 15 cyfrowa liczba: 2111111111111x2. Jeśli ta liczba jest podzielna przez 12, to cyfrą
x jest:
a−7 b−5 c−3 d−1
30 wrz 12:48
~: Liczba musi mieć dwie ostatnie cyfry podzielne przez 4 (warunek ten spełniają wszystkie
wymienione cyfry) i sumę cyfr podzielną przez 3 (warunek ten spełnia tylko piątka, bo
4+12+5=21).
30 wrz 12:52
Stan:
a jaka jest cecha podzielności przez 12?
30 wrz 12:53
~: Errata:
jest: "dwie ostatnie cyfry podzielne przez 4".
Powinno być: "dwie ostatnie cyfry dające liczbę podzielną przez 4".
Myślę co innego, a piszę co innego.
30 wrz 13:54
nika: Dana jest liczba piętnastocyfrowa liczba 2111111111111x2. Jeśli ta liczba jest podzielna przez
12 to cyfrą x jest :
a.7. b.5 c.3 d.1
18 wrz 12:42
pb: cecha podzielnosc− liczba jest podzielna przez 12, gdy dzieli sie przez 3 i dzieli sie przez 4
odp. masz juz wyzej jak zrobic
18 wrz 13:44
ziooomek: dwie ostatnie cyfry dające liczbę podzielną przez 4, przepraszam bardzo ale zadna z
wymienionych w odp nie dzieli sie przez 4.
27 wrz 18:08
Mila:
16+5=21
Liczba będzie podziela przez 3
52:4=13
odp.
b)5
27 wrz 18:40
Mela:
18 lis 09:12