pochodna
d4mian: oblicz pochodną funkcji
proszę o obliczenie, chcę sprawdzić swój wynik, wydaje mi się, że zrobiłem gdzieś błąd
30 wrz 12:25
Stan:
Daj swój wynik
30 wrz 12:32
d4mian: 3(x−x2)(−5x4−6x3+3x2−2x+1)
y =−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x3+x2+1)(x6+x4+1)
30 wrz 15:08
Mila:
| | x−x2 | | (1−2x)(x3+x2+1)−(x−x2)(3x2+2x) | |
=3*( |
| )2* |
| = |
| | x3+x2+1 | | (x3+x2+1)2 | |
| | 3(1−x)2x2 | | x4−2x3−x2−2x+1 | |
=( |
| )* |
| = |
| | (x3+x2+1)2 | | (x3+x2+1)2 | |
| | 3(1−x)2x2*(x4−2x3−x2−2x+1 | |
= |
| |
| | (x3+x2+1)4 | |
30 wrz 16:05
d4mian: nie ogarniam trochę tego , że 3*(x−x2)2 dało potem 3(1−x)2x2
30 wrz 17:13
Eta:
A teraz?
(x−x2)2= [x*(1−x)]2= x2(1−x)2
30 wrz 17:14
Mila: Można było zostawić 3(x−x
2)
2.
Eta ładnie Ci wyjaśniła moje rozpisanie.
Eta
30 wrz 17:27
d4mian: no widze. dziękuje
30 wrz 17:28
d4mian: no właśnie, skoro można było 3(x−x2)2 to tak widze od razu, bez kombinacji
30 wrz 17:30