Zamiana ułamka okresowego.
Ruda: Zamień ułamek okresowy 2,3(4) na zwykły.
30 wrz 12:21
gość: 2 + 310 + 490
30 wrz 12:24
gość: TO TYLKO CIEKAWOSTKA − nie namawiam do tego, aby każdy tak czynił!
(mam nadzieję, że nie ma błędów w zapisie)
0,(9) = 1
0,(3) =
39
0,(4) =
49
0,(32) =
3299
0,(321) =
321999 − to jeszcze może ktoś pamiętać

0,0(5) =
590
0,0(56) =
56990
0,00(5) =
5900
0,00(56) =
569900
0,00(567) =
56799900
Gdy przed okresem są same zera, im więcej cyfr ma liczba w okresie, tym więcej dziewiątek na
początku mianownika, a im więcej zer jest między przecinkiem a wartością w okresie, tym więcej
zer po tamtejszych dziewiątkach.
W ten sposób można zamienić każdy ułamek okresowy zapisując go pod postacią odpowiedniej sumy.
30 wrz 12:36
gość: Druga część jest oczywiście zwykłym rozwinięciem pierwszej, ponieważ różni je tylko przecinek
przesunięty w lewo, a więc mnożenie przez 110, 1100 etc.
30 wrz 12:38