Postać odcinkowa prostej
Math: Cześć! Mam pytanie, jak wyprowadzić postać odcinkową prostej. Mógłby ktoś pokazać krok po po
kroku? Proszę
30 wrz 11:55
pigor: ... np. tak : znana jest ci postać kierunkowa prostej
y=a1x+b , to
| | a1x | | y | |
a1x+b= y ⇔ a1x−y= −b / : (−b) ⇔ |
| + |
| = 1 ⇔ |
| | −b | | b | |
| | x | | y | | x | | y | |
⇔ |
| + |
| = 1 ⇔ |
| + |
| = 1 − równanie odcinkowe prostej , |
| | | | b | | a | | b | |
gdzie
a − odcięta punktu przecięcia prostej z osią Ox , czyli punktu (a,0) , także miejsce
zerowe funkcji liniowej w postaci kierunkowej ;
b − rzędna punktu przecięcia prostej z osią Oy, czyli punktu (0,b) , wartość funkcji
liniowej w zerze , a także wyraz wolny w równaniu kierunkowym prostej . ...
30 wrz 12:13
Math: Aaa, ok! Dzięki, bo jak szukałem, to mnie zastanawiało, czy np A(a,0) to a jest tym samym a, co
w y=ax+b. Jednak nie, dzięki!
30 wrz 12:18
Stan:
Z postaci ogólnej:
Ax + By + C = 0 ⇒ Ax + By = −C /:(−C) i C ≠ 0
| A | | B | | x | | y | |
| x + |
| = 1 ⇒ |
| + |
| = 1 |
| −C | | −C | | a | | b | |
30 wrz 12:20
Math: Ok, to pewnie jeszcze ze wzoru na prostą przechodzącą przez dwa punkty też się jakoś da
30 wrz 12:23
pigor: ...

znam ten − nie tylko twój − problem w rozumieniu tego równania , stąd to moje
łopatologiczne wyprowadzenie ; no to powodzenia w stosowaniu tego kapitalnego , ale rzadko −
niestety − używanego równania . ...
30 wrz 12:24
Stan:

A(a, 0), B(0, b)
30 wrz 12:30