wyznacz
11111111: wyznacz wartosci parametrow p i q tak, aby wielomiany f i g byly rowne.
a) f(x)=3x
3=(p−2)x
2+5x+1, g(x)= (q+1)x
3+4x
2 +5x+1
b) f(x)=(px+1)(x
2+1)+q, g(x)=2x
3+qx
2+2x+2
chodzi mi z dokładnym wyjaśnieniem co i jak a nie sam wynik
30 wrz 11:50
Anna: Popraw wielomian f(x) w punkcie a)
30 wrz 11:53
ICSP: porównujesz odpowiednie współczynniki przy obydwu wielomianach:
więcej nie powiem jak nie ustalisz gdzie jest znak równości w pierwszym przykładzie w
wielomianie f(x)
30 wrz 11:55
11111111: w a ma być f(x)=3x3+(p−2)x2+5x+1
30 wrz 11:55
ICSP: No to w takim razie wystarczy porównać współczynniki :
a) z treści zadania : f(x) = g(x)
3x
2 +
(p−2)x
2 + 5x + 1 =
(q+1) +
4x
2 + 5x + 1
ponieważ aby wielomiany były równe muszą zachodzić dwa warunki :
1
o Muszą być tego samego stopnia
2
o Muszą mieć identyczne współczynniki przy odpowiednich potegach:
Pierwszy warunek jest spełniony (obydwa są III stopnia). Z drugiego warunku wynika :
3 = q+1
p−2 = 4
teraz wystarczy rozwiązać ten układ i wyliczyć p oraz q.
Drugi przykład zostawiam już tobie
30 wrz 11:59
ICSP: 3x
3 +
(p−2)x
2 + 5x + 1 =
(q+1)x
3 +
4x
2 + 5x + 1
teraz jest dobrze

Poprawiłem dwa błędy w moim zapisie wyżej.
30 wrz 12:01
11111111: no tak czyli w tym rozwiazaniu co napisałes 3x2 + (p−2)x2 + 5x + 1 = (q+1) + 4x2 + 5x + 1 to w
3x2 dlaczego nie jest 3 stopnia tylko drugiego jak w przykładzie ?
30 wrz 12:04
11111111: aa oki dzieki
30 wrz 12:05