wyznaczyc liczbe pierwoastków w zależnosci od parametru
ania: czesc, prosze o pomoc w zadaniu
Wyznaczyć liczbę pierwiastków równania |x2 − 4 | − 2x = m w zależności od parametru m.
probowalam liczyc w dwoch przypadkach kiedy x należy do przedziału − nieskonczoności do −2 i 2
do plus nieskończoności oraz w drugim przedziale x należącym od −2 do 2 le wychodzą mi
pierwiastki z pierwiastkiem i nie mogę dokładnie określić położenia. nie wiem czy powinna, to
zrobic inna metodą?
30 wrz 11:40
Aga1.:

Narysuj wykres funkcji y=Ix
2−4I−2x.(kolor zielony)
i rysuj proste y=m , m∊R
dla m<−4 równanie nie ma rozwiązań
Dla m=−4 równanie ma jedno rozwiązanie
Dla m∊(−4,4)U(5,
∞) są dwa rozwiązania
dokończ
30 wrz 13:43