Proszę o pomoc
kooken: witam,proszę o pomoc nie wiem jak rozwiązać takie zadanie mianowice:
Pole trójkąta prostokątnego jest równe 54 cm2. Długość jednego boku jest średnią arytmetyczną
długości dwóch pozostałych boków. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
30 wrz 11:35
~: W zadaniu musisz obliczyć, jaka jest połowa długości przeciwprostokątnej.
"Długość jednego boku jest średnią arytmetyczną długości dwóch pozostałych boków."
Oznacza to, że jest to bok średniej długości, czyli jedna z przyprostokątnych.
30 wrz 12:17
Aga1.: a,b−długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego,
c−długość przeciwprostokątnej
R− promień okręgu opisanego na tym trójkącie
a*b=108
2a=b+c⇒c=2a−b
a
2+b
2=c
2⇒a*2+b
2=4a
2−4ab+b
2
3a
2=4ab
3a
2=4*108
a=12 v a=−12−−−odpada
c=24−9=15
30 wrz 12:57
kooken: dzięki za rozwiązanie
30 wrz 16:08