Rozwiąż nierówność:
Domi : Rozwiąż nierówność:
√x − 2 < 8 − x
30 wrz 10:56
Domi : pomocy !
30 wrz 12:09
ICSP: To ustal dziedzinę dla tego przykładu
30 wrz 12:10
Domi : x − 2 ≥ 0 −> x ≥ 2
ale co dalej ?
30 wrz 12:15
ICSP: teraz :
x + √x−2 − 8 < 0
x − 2 + √x−2 − 6 < 0
t = √x−2 , t ≥ 0
t2 + t − 6 < 0 ⇒ t ∊ ( −3 ; 2) ale dla założeń dla naszej dziedziny otrzymuję : t ∊ <0 ; 2) ⇒
x ∊ <2 ; 6)
\
30 wrz 12:19
~: Z drugiej strony też możesz ograniczyć dziedzinę. Pamiętaj, że wynikiem pierwiastkowania jest
liczba dodatnia.
30 wrz 12:21
ICSP: komu by się chciało ograniczać dziedzinę dla takiego przykładu
30 wrz 12:22
ICSP: Co do zdania z liczbą dodatnia to się nie zgodzę
3√−8 =
4√0 =
30 wrz 12:22
~: W przykładzie jest drugi stopień i do niego się odnoszę. No, nieujemna.
30 wrz 12:26
Aga1.: √x−2<8−x
Zrobiłabym tak.
10
x−2≥0⇒x∊<2,∞)
Lewa strona L≥0 i 8−x<0 sprzeczność
20
x−2≥0 i 8−x≥0⇒x∊<2,8>
Można podnieść do kwadratu
x−2<64−16x+x2
x2−17x+66>0
x1=6 , x2=11
x∊(−∞,6)∪<11,∞)
Część wspólna Odp. x∊<2,6)
30 wrz 12:44
pigor: ... no to jeszcze ja : otóż dana nierówność
√x−2< 8−x
może mieć (o ile istnieją) rozwiązania ⇔
⇔ x−2 ≥0 i 8−x>0 i x−2<64−16x+x
2 ⇔
(*)2≤ x< 8 i x
2−17x+66 >0 ⇒
⇒ x
2−6x−11x+66 >0 ⇔ x(x−6)−11(c−6) >0 ⇔ (x−6)(x−11) >0 ⇔
⇔
x<6 ∨ x>11 ⇒ stąd i z
(*) 2≤ x <6 ⇔
x∊<2;6) − szukany
zbiór
rozwiązań . ...
30 wrz 12:56
Domi : dzieki serdeczne! chyba ogarnelam
30 wrz 18:37