Kombinatoryka - wariacje
Ela: Ile jest wszystkich liczb pięciocyfrowych, o różnych cyfrach, podzielnych przez 4?
30 wrz 10:17
sushi_ gg6397228:
wypisz warunek na podzielnosc przez "4"
. . . 0 4
. . . 0 8
. . . 1 2
. . . 1 6
.....
kazda linijka to jest wariant
w miejsce trzech kropek musisz teraz wybrac 3 cyferki −−> albo liczysz przez wariacje albo
reguła mnożenia
30 wrz 10:24
Asia: Czy to wszystkie możliwe warunki?
30 wrz 10:31
Mila: Dwucyfrowa końcówka ma być podzielna przez 4.
osobno rozważyć te przypadki, gdy w końcówce wystąpi 0
1)
xxx04
xxx08
xxx20
xxx40
xxx60
xxx80 ( tu na pozostałe 3 cyfry wybieramy z {1,2,3,4,5,6,7,9}
Na trzech pierwszych miejscach może być 8*7*6 możliwości
razem
6*8*7*6=2016 liczb podzielnych przez 4, gdy w dwucyfrowej końcówce wystąpi 0.
Pozostałe przypadki:
xxx12
xxx16
xxx24
xxx28 ... tych przypadków jest 16 {3 pierwsze cyfry wybieramy z {0,1,3,4,5,6,7,9}
w każdym z przypadku mamy: 7*7*6 liczb ( bez zera na początku
Razem
16*7*7*6=4704 liczb, gdy w dwucyfrowej końcówce nie ma 0
4704+2016=6720
30 wrz 21:33