dzielenie wielomianów, skomplikowany przykład
ania: Hej, bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu takiego zadania z działu wyrażenia algebraiczne,
dzielenie wielomianów
polecenie: wykonać działanie:
(5x4 + 6x3 + 4x2 + 7) : (x3 + 3x2 − 3x + 2) oraz
(3x5 − 6x2 + 7x + 8) : (3x4 + 2x2 − 6)
30 wrz 09:20
30 wrz 09:23
ania: robiłam tym sposobem ale wychodzą mi ułamki, nie dzieli mi się i nie mogę tego dokończyć,
siedze juz nad tym od wczoraj naprawde prosze o napisanie, Tobie to zajmie chwile a ja juz sie
mecze
30 wrz 09:30
sushi_ gg6397228:
zapisz co Tobie wyszło −−> każde "odejmowanie osobno"
30 wrz 09:38
ania: (5x4 + 6x3 + 4x2 + 7) : (x3 + 3x2 − 3x + 2) = 5x − 9
−5x4 − 15x3 +15x2 − 10x
więc zostaje
−9x3 +19x2 −10x +7(dziele znow przez x3)
+9x3 +27x2 −27x +18
więc dodając i odejmując zostaje
46x2 − 37x +25
no i teraz nie wiem juz co zrobic bo 46 nie dzieli sie przez 3x2 .. w drugim zatrzymuje sie na
takim samym etapie
30 wrz 09:50
sushi_ gg6397228:
to masz po prostu reszte z dzielenia; byla brzydka "liczba"
reszta R=46x
2−37x+25
i teraz mozna to tak zapisac
W= (5x−9)* Q + R i sprawdzic prawa strone przez wymnozenie czy wyjdzie tyle ile po lewej
30 wrz 09:55
ania: a co to jest Q?
30 wrz 09:57
sushi_ gg6397228:
to jest ten wielomian przez który dzielisz
nie chcialo mi sie tego pisac, wiec uzylem skrótów
Q=x
3 +3x
2−3x+2
tak samo bedzie z drugim dzialaniem
30 wrz 10:00
ania: ja zrobiłam W (5x −9)*(x3 +3x2 − 3x +2) i nie wyszedł ten wielomian
30 wrz 10:00
ania: i plus R oczywiscie
30 wrz 10:00
sushi_ gg6397228:
to policz jeszcze raz
W= (5x−9)*Q + 46x2 −37x +25 i musi wyjsc
30 wrz 10:08
ania: wyszedl ten przykald tym razem, dziekuje. jeszcze policze drugi
30 wrz 10:13
ania: jeszzce prosze o pomoc w drugim. tutaj jest:
3x5 − 6x2 + 7x + 8) : (3x4 + 2x2 − 6) = x − x −3
−3x5 − 2x3 +6x
więc zostaje
−2x3 − 6x2 +13x +8 (dziele przez 2x2)
+2x3 −6x
zostaje
−6x2 + 7x + 8 (dziele przez 2x2)
+6x2 −18
zostaje
7x −10
no i wychodzi calkowicie zle bo mnozac wynik przez dzielnik wyjdzie mi wielomian mniejszego
stopnia ..
30 wrz 10:22
sushi_ gg6397228:
bo nie moze byc
x−x−3
po pierwszym odejmowaniu masz
−2x
3 − .... i masz podzielic przez
x4 co jest niewykonalne−−> dalej nie dizelisz
to co wyszlo to jest reszta
30 wrz 10:26