h
mrrr: Trudne zadanie, nie wiem jak jest zrobić.
Niech n ≥ ∊ Z oraz a1, a2, ..., an ∊ R+ dla których a2a3...an = 1.
Udowodnij, że:
(1+a2)2(1+a3)3...(1+an)n > nn
Nie mam pomysłu jak to ugryźć. Za każdym razem ma inne wyniki. Ktoś może to wykazać? Będę
wdzięczny.
29 wrz 23:54
Basia:
a dlaczego to wszystko zaczyna się od a2 ?
po co tam w ogóle w takim razie na początku mowa o a1 ?
zastanowiło mnie to trochę, bo dziwne; na pewno dobrze przepisałeś ?
30 wrz 00:04
Vax: Tak, informacja o a
1 zbędna. Zadanie z tegorocznej międzynarodowej olimpiady matematycznej

Zapisujesz sobie:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
ak+1 = ak+ |
| + |
| +...+ |
| |
| | k−1 | | k−1 | | k−1 | |
Dla k=2,3,...,n, stosujesz tutaj am−gm a potem wszystko wymnażasz.
30 wrz 09:14
mrrr: Ok. Już rozumiem.
Olimpiad matematycznych? To ja mam dziwnego nauczyciela, że na matmie rozszerzonej nas
olimpiadami katuje.
30 wrz 09:28
Vax: Okej
1 paź 09:17
Basia:
@Vax
albo coś tu jest niedopisane, albo nie łapię
co oznacza k ?
i jak to się będzie miało np. do ciągu
a
2k =
√2
dla n nieparzystego
albo
a
2=1
a
2k+1 =
√3
dla n parzystego
1 paź 12:45
Vax: | | 1 | | 1 | | 1 | | ak | |
(ak+1)k = (ak+ |
| + |
| +...+ |
| )k ≥ (k*pk{ |
| })k = |
| | k−1 | | k−1 | | k−1 | | (k−1)k−1 | |
Zapisujemy dane nierówności dla k=2 , k=3 , ... , k=n i wymnażając dostajemy tezę. Równość
| | 1 | |
zachodzi dla ak = |
| , jednak to by znaczyło (z założenia, że a2a3...an = 1), że |
| | k−1 | |
| | 1 | |
|
| = 1, sprzeczność, bo n ≥ 3. |
| | (n−1)! | |
1 paź 14:17
Basia:
o panie święty


a ja sobie przeczytałam tak:
| | 1 | | 1 | |
ak+1 = ak + |
| +....+ |
| |
| | k−1 | | k−1 | |
i za nic nie mogłam pojąć skąd się to wzięło
teraz już oczywiście widzę o co Ci chodziło
1 paź 14:22