.
sami: mam pewną funkcje f(x) i musze narysować wykres funkcji g(x) = −f(−x) jak to zrobić

f(x) = x
2 − 2x.
29 wrz 23:52
sami: 
?
30 wrz 00:01
pigor: ... , otóż
f(x)= x2−2x ⇒ f(−x)= (−x)
2−2*(−x)= x
2+2x ⇒ −f(−x)= −x
2−2x ⇒
g(x)=−x2−2x
i tę parabolę narysuj sobie , czyli
g(x)= −x
2−2x−1+1= −(x
2+2x+1)+1=
−(x+1)2+1
i
W=(−1, 1) , ramiona do dołu , miejsca zerowe : g(x)=0 −x
2−2x=0 ⇔ −x(x+2)=0 ⇔
⇔
x1=0, x2= −2 i to wystarczy do narysowania wykresu funkcji
g. ...
30 wrz 00:07
sami: dzięki, a jeżeli g(x) = −f(IxI) ?
30 wrz 00:10
sami: jakoś tak to będzie? f(x)=x
2 − 2x ⇒ f(IxI) = Ix
2I− 2IxI ⇒ −f(IxI) = −Ix
2I + 2IxI ⇒ g(x) =
−Ix
2I + 2IxI
30 wrz 00:24