W i kierunek paraboli
zajmie.chwilke: Proszę o sprawdzenie jeśli ktoś znajdzie chwilkę

Określ wierzchołek i kierunek ramion paraboli.
a) y=−1/2 x
2 +3 −−> W=(0,3), a<0 parabola do dołu
b) y= 4x
2 −−> W=(0,0), a>0 parabola do góry
c)y=−3x
2−−−> W=(0,0), a<0 parabola do dołu
d)y=−3x
2 − 2−−−>W=(0,−2),a<0 parabola do dołu
e) y=(x−2)
2+5 −−> W=(2,5), nie ma a, więc parabola?
f) y=2(x+3)
2 −1−−−> W=(−3,−1), a>0, parabola do góry
g)y=5(x−1)
2 −−−>W=(1,0), a>0 parabola do góry
h) y=−1/3(x−1)
2−2 −−−> W=(1,−2), a<0 parabola do dołu