obl.obj. bryły
pawel999: oblicz objetosc bryły ograniczonej nierównościami x2 + y2 ≤4 & z2 +y2 ≤4
ktoś ma pomysł.? albo mógłby odesłać mnie do jakichś ciekawych stron gdzie tłumaczą krok po
kroku takie zadania ..
dzieki
29 wrz 22:51
Krzysiek: z drugiego równania(nierówności) mamy:
z2 =4−y2
dla z>0 mamy: z=√4−y2
ta bryła(walec) przechodzi przez walec: x2 +y2 ≤4
przechodząc na współrzędne biegunowe mamy:
x=rcosφ
y=rsinφ
r2 ≤4 ⇒r∊[0,2]
φ∊[0,2π]
|J|=r
I= ∫02π (∫02 √4−(rsinφ)2 |J| dr )dφ
dla z<0 to samo wychodzi więc ogólnie objętość tej bryły to jest 2I
29 wrz 23:13