liczby rzeczywiste
Joanna: Wyznacz wszystkie pary liczb naturalnych a i b, dla których a2−b2=36
29 wrz 21:43
ICSP: (a−b)(a+b) = 36
ale
36 = 1 * 36 = 2 * 18 = 3 * 12 = 4 * 9 = 6 * 6
i po kolei rozważam :
a−b = 1
a+b = 36
z tego mam że
2a = 37 − sprzeczność bo a nie będzie naturalne.
itd. rozważasz wszystkie przypadki
29 wrz 21:44
Joanna: ok dzięki
29 wrz 21:46
Grześ: a czasem dla naturalnych nie ma takiej nierówności:
a+b>a−b dla a,b∊N
Zmniejsza o połowę przypadków
29 wrz 22:11
ICSP: to jest oczywiste według mnie
29 wrz 22:13