matematykaszkolna.pl
Rachunek prawdopodobieństwa drake: Rozpatrujemy zbiór ciągów n−wyrazowych (n∊N+) o wyrazach ze zbioru (−1,0,1). Oblicz prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrany ciąg ma co najmniej jeden wyraz równy 0 i suma jego wyrazów jest równa zero. Szczerze mówiąc, nie wiem, czy dobrze zacząłem rozwiązywać, ale wyszło mi tak: |Ω|=3n |A|=2n(1+n)
29 wrz 20:40
drake: up
29 wrz 21:37
Eta: |Ω|=3n Wprowadzamy zdarzenie przeciwne do A A' −−− w tym ciągu nie ma zera czyli są same jedynki i minus jedynki, których musi być po tyle samo ( by suma była =0 i rozpatrzeć dla n −− parzystego lub n −− nieparzystego wtedy
 n 
[

] −−− część całkowita ( obejmuje i n −−parzyste i n−− nieparzyste)
 2 
i mamy permutację z powtórzeniami , bo 1−ki i −1 −ki są nierozróżnialne
 n! 
zatem |A'| =

n n 
[

]!*[

]!
 2 2 

|A'| 
P(A')=

|Ω| 
to: P(A) = 1−P(A') =... Tak myślę ja emotka ............ niech jeszcze Inni się wypowiedzą emotka
29 wrz 22:15
drake: Przepraszam, ale nie do końca rozumiem. Nie wiem, czym jest ta część całkowita.. : (
29 wrz 22:26
Eta: [a]−−−największa liczba całkowita nie przekraczająca wartości liczby a
 5 
[

] = [2,5] = 2
 2 
 6 
[

] = [3]= 3
 2 
29 wrz 22:29
29 wrz 22:32
drake: Nie, nie..symbol rozumiem, cecha liczby, tylko nie wiem, co tutaj robi
29 wrz 22:32
Eta: Aby suma wyrazów była =0 to musimy mieć k −−− jedynek i k−−− minus jedynek , k€N+
 n 7 
k=

, gdy n= 7 to k=

∉N+
 2 2 
 n 
zatem k= [

] ,bo ∊N+
 2 
Tak myślę emotka P.S. A swoją drogą ........ ciekawe zadanie emotka A jaką masz odp? ( jeżeli można )
29 wrz 22:50
Basia: nie bardzo rozumiem jak budujesz zdarzenie przeciwne A = przynajmniej jedno 0 i suma=0 (dobrze przeczytałam? bo już mi się miesza) wtedy A' = nie ma żadnego 0 lub suma≠0 i wtedy, zdaje mi się, strasznie się to skomplikujeemotka
29 wrz 23:00
drake: Niestety nie mam odpowiedzi : ( Bardzo dziękuję Ci za pomoc emotka Jeżeli chcesz, to kiedy dowiem się od mojej matematyczki, jaka jest poprawna odpowiedź, dam znać emotka
29 wrz 23:02
Basia: Jeżeli dobrze wszystko doczytałam to policzyłaś Eto |nie ma żadnego 0 i suma=0| a to chyba nie całkiem to co o co chodzi
29 wrz 23:19
Eta: Basiu emotka Faktycznie .......( wykluczyłam tylko zero, a została suma ≠0 No to teraz ......... zera ( ile by ich nie było) nie mają wpływu na sumę = 0 tylko 1 i −1 I co dalej? emotka
29 wrz 23:20
Eta: Oczywiście bez wprowadzania zdarzenia przeciwnego!
29 wrz 23:21
Eta: @darke Czy w treści jest : "co najmniej jedno zero"? czy: "co najwyżej jedno zero" ? Wtedy rozwiązanie byłoby jasne emotka
29 wrz 23:27
drake: Ojeeej.. co najwyżej, strasznie przepraszam, rzeczywiście źle przepisałem zadanie i zmarnowałem Wam tyle czasu : ( To jak bedzie wyglądało rozwiązanie dla co najwyżej jednego wyrazu równego 0?
29 wrz 23:33
Eta: Wrrrrrrrrrrrr emotka
29 wrz 23:36
Basia: proponuję tak: aby suma była równa 0 muszę mieć tyle samo 1 i tyle samo −1 powiedzmy po k aby mieć pewność, że jakieś 0 tam się znajdą muszę założyć, że k<[n/2] kmax = [n/2]−1 dla n parzystych kmax = [n/2] dla n nieparzystych

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

wybieram więc k miejsc na których postawię 1 czyli

nawias
n−k
nawias
nawias
k
nawias

z pozostałych wybieram k miejsc na których postawię −1 czyli

na pozostałych miejscach stawiam 0 i to byłoby wtedy

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

nawias
n−k
nawias
nawias
k
nawias

k=0,1,...,[n/2]−1
*
dla n parzystych

i

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

nawias
n−k
nawias
nawias
k
nawias

k=0,1,...,[n/2]
*
dla n nieparzystych

ale nie jestem pewna
29 wrz 23:36
Basia: wrrrrrrrrrrrrrrrrrr...........................................
29 wrz 23:38
drake: To wrrrrrrrrrrrrrrrrr to reakcja na mój błąd? xddemotka
29 wrz 23:40
Eta: dla n −− nieparzystego
 n! 
|A|=

n−1 n−1 
(

)! *(

)!
 2 2 

dla n−− parzystego
 n! 
|A|=

n n 
(

)!*(

)!
 2 2 

n 
lub tak jak poprzednio zapisałam za pomocą [

]
 2 
29 wrz 23:43
Basia: dla co najwyżej jednego 0 to dość proste dla n nieparzystych musisz mieć to jedno 0 bo inaczej suma się nie wyzeruje miejsce dla 0 wybierasz na n sposobów

nawias
n−1
nawias
nawias
n−12
nawias

z pozostałych n−1 miejsc wybierasz połowę na których będą 1 czyli

nawias
n−1
nawias
nawias
n−12
nawias

liczba tych ciągów to n*

dla n parzystych nie możesz wstawić 0, bo zostałaby Ci nieparzysta liczba miejsc i suma się nie wyzeruje czyli wybierasz połowę czyli n2 dla 1, na pozostałych stawiasz −1

nawias
n
nawias
nawias
n2
nawias

liczba ciągów to

29 wrz 23:46
Eta: I "Wiktoria" !
29 wrz 23:48
Basia: A swoją drogą co myślisz Eto o tym rozwiązaniu do poprzedniej (błędnej) treści ? Ma to ręce i nogi ?
29 wrz 23:52
Eta: Ja wykorzystałam permutacje z powtórzeniami ( bo 1 i −1 jest nierozróżnialne Basia z kombinacji ... co na jedno wyjdzie emotka Kiedyś, kiedyś .... 100 lat temu rozwiązywałam to zadanie ( o ile dobrze pamiętam
29 wrz 23:53
Eta: Co do poprzedniej wersji, to oczywiście masz racjęemotka Bez sensu tu wprowadzanie zdarzenia przeciwnego, ale i bez sensu byłaby taka treść Wtedy nie wiemy ile jest tych zer! ( tak myślęemotka
29 wrz 23:57
Basia: przeczytaj mój wpis z 23:36 o jego sens pytałam emotka
30 wrz 00:00
Eta: W/g mnie jest ok emotka ......... bo podałaś k zer
30 wrz 00:06
Basia: No to mamy rozwiązane obie wersje. I dobrze emotka
30 wrz 00:13
Eta: emotka
30 wrz 00:18