układ równań
adaś:
Rozwiąż układ równań:
| ⎧ | 2f(x)+f(1−x)=x | |
| ⎩ | 2f(1−x)+f(x)=1−x |
|
pokażcie mi to po kolei robicie
29 wrz 20:17
ICSP: f(1−x) = x − 2f(x)
teraz wstawiam to do drugiego :
2(x − 2f(x)) +f(x) = 1 − x
4x − 4f(x) + f(x) = 1 − x
−4f(x) + f(x) = −3x + 1
29 wrz 20:20
adaś:
dziękuje ICSP, przypuszczam że to się wzięło f(1−x) = x − 2f(x) z tego że wyciągnąłeś wspólny
czynnik, możesz mi powiedzieć jeszcze co zrobiłeś jakie kolejności wykonałeś aby dojść do
f(1−x) = x − 2f(x) ,trochę jeszcze zielony jestem w tym , proszę o pomoc jeszcze
29 wrz 20:25
ICSP: yy przerzuciłem 2f(x) na drugą stronę równania
29 wrz 20:26
adaś: możesz jeszcze inaczej mi to powiedzieć ?
29 wrz 20:28
ICSP: umiesz wyznaczyć b z takiego równania :
2a + b = x
29 wrz 20:30
adaś: b=x−2a
29 wrz 20:30
ICSP: zrobiłem dokładnie to samo
tylko zamiast b jest f(1−x) oraz zamiast a jest f(x)
29 wrz 20:32
adaś: a w ostatniej linijce podzieliłeś przez −4 ?
29 wrz 20:33
ICSP: nie
29 wrz 20:34
Piotr:
przez −3
29 wrz 20:37
adaś: ok a skąd wyszło 4x→ 2(x − 2f(x)) +f(x) = 1 − x , przecież 2*x=2x
29 wrz 20:44
ICSP: machnąłem się

O dziwo dalej jest dobrze odjęte wiec pewnie tylko zły klawisz wcisnąłem. Powinno być 2
29 wrz 20:45