funkcja
adaś:
Funkcja f każdej liczbie całkowitej przyporządkowuje resztę z dzielenia przez 8 jej kwadratu.
Wyznacz zbiór wartości f.
To co napiszę poniżej jest zrozumiałe dla mnie i jest to treść rozwiązania z książki.
Każdą liczbę parzysta n jest postaci 4k lub 4k+2 gdzie k∊C .Jeśli n=4k, to n2=16k2, więc
f(n)=0.Jeśli n=4k+2 to, n2=16k2+16k+4
ma mały problem bo nie wiem dlaczego n=4k+2 to, n2=16k2+16k+4 , a nie w ten sposób→
n=4k+2 to, n2=16k2+16k2+4 ? Dlaczego przy 16 jest samo k ?
29 wrz 19:46
adaś: dlaczego przy 16k a nie 16k2 skoro n=4k to n2=16k2 ,to dlaczego n=4k+2 nie równa się
n2=16k2+4 ?
29 wrz 19:47
Basia:
(a+b)2 = a2+2ab+b2
(4k+2)2 = (4k)2+2*4k*2+ 22 = 16k2+16k+4
29 wrz 19:50
Basia:
Adaś pomnóż sobie
(4k+2)2 = (4k+2)(4k+2) = ................
jak pomnożysz będziesz wiedział dlaczego nie siak i nie owak, tylko akurat tak
29 wrz 19:52
adaś: aha no zapomniałem o wzorach skróconego mnożenia, dziękuje za pomoc
29 wrz 19:54
adaś: ile miejsc zerowych należących do przedziału<0, 80> ma funkcja f.
w ogóle nie rozumiem tego przyporządkowania a mianowicie
"przyporządkowuje resztę z dzielenia przez 8 jej kwadratu"
może o to chodzi:
22=4 , 8:4=2 reszta 0
29 wrz 20:00
Basia: nie...............
12=1
1:8 = 0 reszta 1
f(1)=1
22 = 4
4:8 = 0 reszta 4
f(2)=4
f(2) = 4
32=9
9:8 = 1 reszta 1
f(3)=1
42 = 16
16:8 = 2 reszta 0
f(4)=0
52=25
25:8 = 3 reszta 1
f(5) = 1
62=36
36:8 = 4 reszta 4
f(6)=4
i tak dalej
29 wrz 20:08
adaś:
dziękuje bardzo! , i tak liczę te liczby tzn. tam gdzie jest reszta 0 , to będzie miejsce
zerowe , i liczę ile jest takich liczb z resztą zero ,prawda?
29 wrz 20:20
adaś: ?
30 wrz 17:41
Krzysiek : Adas .Jezeli chodzi o miejsca zerowe to tak Jezeli chodzi o zbior wartosci funkcjito
Przeczytaj dokladnie polecenie . Co robi funkcjaf no co −przyporzadkowuje kazdej liczbie
calkowitej co przyporzedkowuje ano reszte z dzielenia przez 8 jej kwadratu. (przeczytaj
jesli zajdzie potrzeba to nawet z 10 razy) . Zauwaz ze Ty masz wyznaczuc reszte z dzielenia
przez 8 kwadratu liczby calkowitej a nie na odwrot ze 8 dzielisz przez kwadrat liczby
calkowityej i wyznaczasz reszte . Nie i jeszcze raz nie . , Popatrz sobie uawznie to co CI
napisala Basia wyzej tam gdzie przedstawila CI obliczenia .
WEzmy 0 ⇒02;8= 0:8=0 i reszty 0 ⇒dla f(0)reszt jest rowna = 0 czyli punkt (0,0) i na
wykresiesobie zaznacz taki punkt
Wezmy 1 ⇒12 :8= 1:8=0 ireszty1 bo 0*8+1=1⇒f(1)=ile jest reszty Reszty jest jeden to zaznacz
punkt (1,1)
Wezmy liczbe calkowita 2 . Teraz zwroc baczna uwage na to co napisze Kwadratem liczby 2 bedzie
liczba 4 Tak . Oczywiscie ze tak . bo 22=4 Teraz Teraz ty masz podzielic 4 przez 8 (
kwadrat liczby podzielic przez 8 ) zobacz co napisala Basia 4:8 =0 i reszty 4 bo 0*8+4=4 a
nie odwrotnie czyli 8 podzielic przez kwadrat liczby co daloby taki wynik 8:4=2 i reszty 0 .
Teraz sie dobrze przyjrzyj temu i odpowiedz sobie czy to jest to samo. Nie jest to samo.
Teraz jesli wziales liczbe 2 to na wykresie zaznaczasz punkt (2,4) bo wzielismy liczbe 2 i ta
odkladamy na osi OX a 4 to reszta z dzielenia i ja odkadamy na osi OY
Do tej pory na osi OY (bo na tej osi czytamy zbior wartosci funkcji ) odlozyles konkretne
warotosci 0, 1,4 czyli zbiorem wartosci bedzie {0,1,4} . Idzmy dalej Wezmy liczbe 3 ⇒32=9
Teraz musimy kwadrat liczby czyli 9 podzielic przez8 ⇒mamy 9:8 = 1 i reszty 1 bo 1*8+1=9 .
Inaczej wytlumacz to sonbie tak Ile calych osemek sie miesci w dziewiatce ? . Miesci sie
jedna cala osemka czyli 1*8=8 i ile CI brakuje do 9 . Brakuje 1 wiec ta 1 bedzie reszta
dlatego masz zapisane 9:8=1i reszty 1 Czyli na wykresie zaznacz punkt (3,1) na osi OX zaznacz
3 a na osi OY 1. Teraz wez sobie liczbe 4 . 42=16. Ile calych osemek miesci sie w 16 .
Mieszca sie cale 2 osemki i bedzie jakas reszta . Nie bedzie reszta bedzie 0 Zapiszemy to tak
16:8=2i reszty 0 . Teraz na osi OX zazna camy 4 a na osi OY 0 . Tera z liczba 5 ⇒52=25 ⇒25
(czli kwadrat liczby 5) :8= 3 bo trzy cale osemki mieszcza sie w 25 i i reszty 1 bo 3*8+1=25.
czyli f(5)=1 . Zaznacz na osiach pukt (5,1) i Zobacz to co napisala Basia i czy to nie to
samo. Oblicz sobie tak samo dla 6 i zobacz jak CI wyjdzie reszta z dzielenia 62=36:8 . i
zobacz jaka wyjdzie reszta z dzielenia . Zobacz czy ta reszta jakos dziwnie sie nie powwtarza
. Dla pewnosci policz sobie tak samo dla liczb 7 , 8 i 9 . Jesli reszty z dzielenia beda sie
powtarzac to jaki bedzie zbior wartosci funkcji? . Jakie reszty sie powtarzaja . Taie wiec
sobie zapisz i to bedzie zbiorem wartosci funkcji.
Dobrze ale to mielismy cakowite dodatnie . Z co z cakowitymi ujemnymi . Ano bedzie tak Jezeli
np (−2) podniesiesz do kwadratu to otrzymasz 4 a dla 4:8 masz juz policzona reszte z
dzielenia . Zobacz sobie ile wynosi . czyli jesli liczbe ujemna podniesiesz do kwadratu
otrzymasz liczbe dodatnia a to juz masz podzielona przez8 i wiesz juz jak jest reszta z
dzielenia przez 8 . . Mozesz narysowac sobie wykres tej funkcji i zobaczysz jaki ladny wykres
CI wyjdzie . To na tyle .
30 wrz 20:27
adaś: dziękuje bardzo Tobie !
30 wrz 20:34