funkcja
adaś:
Funkcja fkażdej liczbie całkowitej przyporządkowuje resztę z dzielenia przez 8 jej kwadratu.
a) Uzasadnij że jeśli n jest liczbą nieparzystą to f(n) =1
rozumiem że liczba nieparzysta to może być postaci n=2k+1 i teraz nie wiem co dalej
f(2k+1)=1
przyporządkowuje resztę z dzielenia przez 8 jej kwadratu ←nie rozumiem tego zdania
29 wrz 19:25
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI:
Jeśli n parzyste, to n=2k+1, k∊C
(2k+1)2 = 4k2+4k+1
W tym momencie wystarczy pokazać, że 4k2+4k dzieli się przez 8.
4k2+4k = 4*k(k+1)
k i k+1, to liczby kolejne, zatem jedna z nich musi być parzysta. Z tego wynika, że 4*k(k+1)
dzieli się przez osiem.
29 wrz 19:31
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI:
Jeśli n nieparzyste miało być.
29 wrz 19:32
adaś: dziękuje Tobie, a czy f(n) =1 ,ta jedynka to inaczej reszta ,tak?
29 wrz 20:05